top of page

Toetsinstrumenten

Zoals de naam doet vermoeden, maken deze instrumenten klank door toetsen in te drukken. We kennen vooral de piano, maar ook accordeon, orgel, klavecimbel en beiaard worden bediend met toetsen. In de filmpjes hieronder zie je en hoor je de verschillende instrumenten aan het werk. Onder de filmpjes staat meer praktische uitleg (klik hier).

Piano

Een pianist bespeelt met beide handen een klavier van maar liefst 88 toetsen, afgewisseld witte en zwarte. Na enkele jaren worden ook de voeten ingeschakeld om 3 pedalen te bedienen. Met twee handen samen spelen vraagt natuurlijk heel wat oefening, maar door eerst met de handen afzonderlijk te oefenen slaag je er al snel in om de mooiste muziek uit je piano te toveren. Je hebt de keuze tussen een rechtopstaande buffetpiano of een heuse liggende vleugelpiano. Ook de elektronische (of digitale) piano kan in de eerste jaren gebruikt worden om te oefenen.

Piano kan je volgen in klassiek en Jazz-pop-rock. In beide opleiding leer je eerst de basis van het piano spelen.

Accordeon

Een buitenbeentje bij de toetsinstrumenten is wel het accordeon, net als het orgel een blaasinstrument. De accordeon werkt volgens hetzelfde principe als een mondharmonica, maar hier wordt door de armen van de accordeonspeler een blaasbalg open en dicht getrokken. Met beide handen worden twee verschillende knopklavieren bespeeld.. Accordeons bestaan in heel wat verschillende groottes : van kleine naar grote accordeons, elk met een eigen typische klankkleur.

Orgel

Stel je voor : een instrument waar je de klank van meer dan 100 andere instrumenten uit tevoorschijn kan toveren : het orgel! Het orgel is veel ouder dan de piano. Het instrument heeft vaak meerdere klavieren voor de handen en meestal ook een pedaalklavier dat met de voeten wordt bespeeld. Het orgel is eigenlijk een blaasinstrument, want elke toets die ingeduwd wordt stuurt lucht door één of meerdere houten of metalen pijpen. Het zijn deze indrukwekkende rijen pijpen waardoor je een orgel snel kan herkennen, meestal in een kerk maar soms ook in een concertzaal.

Beiaard

Een beiaard is een instrument dat bestaat uit een reeks klokken die op elkaar zijn afgestemd, en waarvan de klepels verbonden zijn aan een stokkenklavier en voetpedalen. Gewoonlijk bevindt dit instrument zich in een klokkentoren. Een beiaard bestaat meestal uit ten minste 23 klokken, het is dan ook het zwaarste van alle instrumenten. In Tielt bevindt de beiaard zich in de toren op de markt.

Om het stokkenklavier te bespelen, vormt de beiaardier vuisten en drukt dan met de pink de toets neer. De zware klokken worden met de voeten bespeeld op het voetklavier.

Klavecimbel

Het klavecimbel is in feite de voorloper van de piano. Bij de piano worden de snaren bespeeld met hamertjes, terwijl bij het klavecimbel de snaren getokkeld worden door een ravenpen. De klank van een klavecimbel lijkt dan ook meer op deze van een gitaar of een harp dan op de pianoklank. Wat de handen betreft is het bespelen van een piano en een klavecimbel vrij gelijkend, maar de klank is dus totaal verschillend. Iemand die heel erg houdt van de muziek van Bach bijvoorbeeld zal op het klavecimbel erg goed aan zijn/haar trekken komen.

Waar kan ik les volgen?

  • Piano: Tielt (alle dagen), Meulebeke (di, wo, do), Pittem (di), Wingene (wo, vr)

  • Piano Jazz-pop-rock: Tielt (wo, za)

  • Accordeon: Tielt (donderdag)

  • Orgel - beiaard: Tielt (dinsdag, woensdag)

  • Klavecimbel: Tielt (dinsdag) 

Het precieze uur van de instrumentles wordt afgesproken met de leerkracht. Hij/zij plaatst nieuwe leerlingen in kleine groepjes samen zodat zij ook van elkaar kunnen leren. Uiteraard houdt hij/zij ook rekening met de verschillende agenda's.

Wat met instrumenten?

  • Een piano kan je huren of kopen in een muziekwinkel, niet in de academie. Vraag zeker meer uitleg aan je leerkracht

  • Accordeon: de academie heeft enkele accordeons te huur voor een democratische prijs. Later koopt de leerling zelf een accordeon

  • Orgel: leerlingen orgel oefenen hun instrument in een kerk in de buurt. De leerkracht helpt je hierbij op weg.

  • Beiaard: je kan beiaard komen oefenen op het oefenklavier in de academie

  • Klavecimbel: je kan klavecimbel thuis oefenen op je piano en dan enkele keren naar de academie komen om op ons instrument te oefenen.

Heb je nog vragen? Neem dan zeker contact op...

Praktische Info
bottom of page