top of page

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2022

Het startschot werd gegeven!

Dit schooljaar is een feestjaar en dat zal Tielt en omgeving geweten hebben! Dit schooljaar wordt een marathon aan toonmomenten en voorstellingen, maar met de intensiteit van een sprint!

Zo zijn de eerste toonmomenten al achter de rug en komen er nog heel wat aan. Je kan ze hieronder vinden bij 'Wat te doen?'

Ook wachtte ons bij de opening van een nieuwe zaal in Cultuurcentrum Gildhof een aangename verrassing. Ook dit kan je onderstaand nalezen. Veel leesplezier!

Veilig naar school

Iedereen heeft graag een veilige schoolomgeving, daarom herinneren we nog even aan een aantal afspraken:

 • Kom bij voorkeur met de fiets of te voet naar de academie, er is een fietsenstalling aan de academie zelf, op de hoek van de straat en bij het stadhuis.

 • Parkeer of sta niet stil op het voetpad of de plaatsen voor mindervaliden

 •  Sta niet stil op de openbare weg, ook niet om een leerling af te zetten of op te pikken. Gebruik de parking in de straat of op het Generaal Maczekplein

27 oktober: Pedagogische Studiedag

Ook leerkrachten moeten zich van tijd tot tijd bijscholen. De meeste academies van Vlaanderen organiseren daarom op 27 oktober samen een pedagogische studiedag. De leerkrachten kunnen zich onder andere verdiepen in les geven aan heel jonge kinderen, breed evalueren, didaktiek improvisatie, clownerie enz.

Omwille van deze pedagogische studiedag vervallen de lessen op 27 oktober. Bij uitzondering kan een leerkracht alsnog les geven, daar word je dan persoonlijk door de leerkracht van verwittigd. 

#TeensOnly

Een kwartier voor en na de groepslessen wordt toezicht voorzien door de academie. Op woensdagnamiddag kunnen de leerlingen tussen 12 en 16 jaar ook terecht bij onze buren in De Kommel! 

0001.jpg
0002.jpg

Zaal 'Herman Verschelden' geopend in Cultuurcentrum Gildhof Tielt

Zeg geen SAMW Tielt zonder de W aan Herman Verschelden te danken! Herman Verschelden zegt u misschien niets, maar oud-leerlingen uit het domein Woord wel! In 1970 was hij de oprichter van de afdeling woord in onze academie. Hij gaf les aan onze academie tot het schooljaar 2002-2003.

Daarnaast is Herman Verschelden de oprichter van Keldertheater Malpertuis, nu Theater Malpertuis. Als directeur, acteur en regisseur was hij een belangrijke factor in het uitbouwen van dit professionele theater.

Op Wikipedia kan je achterhalen waar deze uitspraak over Tielt van Herman Verschelden vandaan komt. 

"Mijn vader vond dat ik maar naar de meest strenge en achterlijke hoek van Vlaanderen moest."

Herman_Verschelden_De_roeping_van_de_mens.jpg
20220930_194624.jpg

Op 29 september werd het Vossenhol in Cultuurcentrum Gildhof na vernieuwing heropend als de zaal 'Herman Verschelden'. De leerlingen Woord en leerkrachten Nathalie Dervaux en Anneke Depuydt waren aanwezig met performances en ook smakelijke Woord-toastjes. Als academie kunnen wij ook op regelmatige basis gebruik maken van deze zaal en zeker de leerlingen en leerkrachten Woord zullen hier gretig op ingaan. Daarom vinden we het leuk om te denken dat dit ook een klein beetje een geschenk is voor 100 jaar SAMW Tielt. 

 

Opening Van Het Zangjaar

Afgelopen woensdag 5 oktober ging de ondertussen traditionele 'Opening Van Het Zangjaar' door. De leerlingen zang zetten hun beste beentje voor en ook de eerstejaartjes zongen al iets. Iedereen werd in de eerste maand van het schooljaar klaargestoomd voor dit kleurige feest.

Leerkrachten zang Elsi Spanoghe en Catherine Vandevelde brachten ook een toemaatje. 

IMG-20221006-WA0000.jpg

De opmerkzame kijker zag vast dat op de tafel in het midden een drankje en een hapje staat: iedereen mocht iets meebrengen. Het onzichtbare deel van de tafel was alvast heel goed gevuld en na het concert kon er nagezinderd en -vooral- nagesmuld worden. Er bleef nagenoeg geen kruimeltje over, tot spijt van de leerkrachten die te veel nagebabbeld hadden.

Herfstconcert in Bibliotheek Zwevezele

Niet alleen in de hoofdschool Tielt gaan er toonmomenten door. De leerlingen uit de vestigingsplaats Zwevezele konden op 2 oktober terecht in de bibliotheek van Zwevezele. Het eerste toonmoment van dit schooljaar in Zwevezele bevestigt opnieuw de goede samenwerking. In januari, maart en mei zal je de leerlingen van Zwevezele opnieuw zien schitteren in de bibliotheek. 

unnamed.jpg

Wat te doen?

Heb je naast het vele studeren nog tijd om een voorstelling mee te pikken? Dan stellen we je graag voor aan onderstaande voorstellingen waarin leerlingen en/of leerkrachten van de academie zullen schitteren.

Je kan deze en komende evenementen steeds raadplegen op de website onder de rubriek evenementen.

 • 9 oktober: 'Voorjaarsontwaken' in Theater Malpertuis

 • 13 oktober: Symfonieorkest Vlaanderen met 'Enigma

 • 14 oktober: London Philharmonic Orchestra - Concertgebouw Brugge

 • 14, 15 en 16 oktober: 'Naar Compostella' de wereldcreatie van de musical, met tekst en muziek van leerling Geert Vermeersch en orkestratie van leerkracht Jan Cherlet, door Zanglust, o.l.v. directeur Bart Snauwaert  

 • 19 en 22 oktober: De derde graad Muziek gaat naar Het Vleeshuis in Antwerpen (bij oud-leerling Mirte Maes)

 • 22 oktober: 'ABBA-Harmonia' door K.H. Vreugd in Deugd Meulebeke met leerlingen van de academie en o.l.v. oud-leerkracht Geert Defauw

 • 22 oktober: Herfstconcert door K.H. St.-Cecilia Wingene met leerlingen van de academie en o.l.v. oud-leerkracht Michiel De Jaeger

 • 22 en 23 oktober: Concert van koor Amuzang Tielt o.l.v. oud-leerkracht Rik Stevens

 • 22 en 23 oktober: Herfsconcert van KMV Sint-Cecilia Aarsele met leerlingen en leerkrachten van SAMW Tielt o.l.v. leerkracht Hans Vuylsteke

 • 23 oktober: Antwerp Symphony Orchestra met Elgar, Wagner, Scriabin en Clyne

 • 13 november: Apéro Con Fuoco met Gitaarorkest Alegria en Tabe Allaert, laureaat SAMW Tielt o.l.v. leerkracht Charlotte Lammertijn
   

Geeft jouw vereniging binnenkort een grandioze voorstelling? Laat het ons op tijd weten, dan maken we hier ook een vermelding van!

bottom of page