Opleiding Woord

Heb je er altijd van gedroomd om op het podium te staan als acteur of comedian? Of wil je eindelijk die spannende thriller of poëziebundel schrijven? Hou je van verhalen vertellen of wil je graag met een zelfzeker gevoel die presentatie geven? In de opleiding woord kan je hier allemaal mee aan de slag, zodat ook jij een échte woordkunstenaar wordt.

De opleiding bestaat uit vier graden met tal van mogelijkheden. Hieronder een overzicht.

Uurrooster?

De groepsvakken hebben een vast uurrooster met verschillende mogelijkheden. De les instrument, zang of muziek schrijven worden afgesproken met de leerkracht in het begin van het schooljaar. Neem een kijkje op de aangepaste uurrooster-site voor de meest recente informatie

Eerste graad: Podiumkriebels

 • 6/7-jarigen: eerste en tweede leerjaar

 • 1 uur les per week

 • podiumkriebels kan je volgen in alle vestigingsplaatsen

In de les podiumkriebels maken onze jongste leerlingen kennis met muziek, woord en beweging. Zij zingen liedjes, spelen toneel, leren de instrumenten kennen, maken kennis met poëzie en verhalen... Zo ontdekt elk kind op een speelse manier zijn eigen talenten die het kan inzetten in de verdere opleiding aan onze academie.

 

Tweede graad woord

 • vanaf 8 jaar/3de leerjaar

 • 1 lesuur per week

 • alle vestigingsplaatsen

Ben je een echte spraakwaterval? Droom je ervan om toneel te spelen of misschien een rol te bemachtigen in je favoriete TV-serie?

Wil je graag leren goochelen met klanken, spontaan gedichtjes uit je mouw schudden of gewoon gezellig creatief zijn met taal? Of ben je een beetje verlegen om in een groep iets te zeggen? Dan is het woordatelier helemaal iets voor jou!

In woordatelier kan je op elke leeftijd instappen. Wie 12 jaar is of ouder start meteen in de 3° graad woord.

 

Derde graad woord

 • Wie de 2° graad woord afgewerkt heeft of minimum 12 jaar is kan starten in de 3° graad.

 • De 2 lesuren woordlab kunnen in 1 lesblok gevolgd worden.

Jongeren (12-15 jaar)

 • 2u/week les in het woordlab

Enerzijds leer je via spel, kleine tekstjes en veel improvisatieoefeningen de technieken van het toneelspel.

Daarnaast speel je met woorden, gedichten, teksten en monologen in een mooie taal.

Je leert vertellen en je uitleven in de gevoelswereld van teksten en personages.

Volwassenen (+15j)

 • 2u/week les in het woordlab

 • 1 uur daarvan kan je in samenspraak met de leerkracht kiezen tussen 3 mogelijkheden:

In verteltheater werk je met verhalen en poëzie. Ben je iemand die mensen wil ontroeren, aan het lachen brengen … stil doen worden? Dan is verteltheater echt iets voor jou! Met video en muziek maken we het helemaal jouw ding!

In speltheater ontdek je via spel, kleine tekstjes en veel improvisatieoefeningen de technieken van het toneelspel.

In spreken en presenteren leer je spreken voor een groep, debatten leiden, speeches maken en live brengen.

 

Vierde graad woord

 • 3 jarige opleiding

 • 2 uur les per week

 • Enkel in Tielt

Wie de 3° graad woord afwerkte of reeds een vooropleiding heeft genoten start in de 4° graad. Je volgt gedurende 3 jaar 2u/week les: 1u per week dramalab en 1u naar keuze. Dit zijn de 7 keuzemogelijkheden:

Verteltheater (vroeger voordracht)

in verteltheater werk je met verhalen en poëzie. Ben je iemand die mensen wil ontroeren, aan het lachen brengen … stil doen worden? Dan is verteltheater echt iets voor jou! Met video en muziek maken we het helemaal jouw ding!

Speltheater (vroeger toneel)

in speltheater ontdek je via spel, kleine tekstjes en veel improvisatieoefeningen de technieken van het toneelspel.

Spreken en presenteren (vroeger welsprekendheid)

in spreken en presenteren leer je spreken voor een groep, debatten leiden, speeches maken en live brengen.

 

Theatermaken/Improvisatietheater

Hou jij zowel van spelen als creëren? Samen met anderen maak én speel je tijdens deze lessen je eigen voorstelling. We werken aan je spreekvaardigheid en lichaamstaal. Je leert je eigen theatertaal ontwikkelen. We gaan aan de slag met (theater)teksten, filmfragmenten, muziek, beeldmateriaal, improvisatie-oefeningen… Samen met anderen maak je een bijzondere voorstelling.

 

Cabaret & Comedy

Je leert het metier van de cabaretier: je vertelt verhalen, brengt mensen aan het lachen, maar weet ze ook te ontroeren. De belangrijkste drijfkracht blijft het gesproken woord, maar ook kleinkunst en andere vormen van expressie kunnen aan bod komen. Cabaret is maatwerk: de vorm waarin je dit doet is vrij te kiezen.

 

Theaterregisseur

Hier leer je spelers coachen naar verrassende theatervoorstellingen. Je leert technieken om repetities effectief en inspirerend vorm te geven, spannend theatraal materiaal uit je spelers te halen en diverse vormen van theatermaken toe te passen op de scène.

 

Schrijver

Ben je gebeten door taal en wil je aan de slag met verhalen, gedichten of podiumteksten?

Je bent 3 jaar welkom voor 3u/week in de les ‘schrijven’.

Deze cursus is dé uitgelezen plek om je eigen pennenstreken te verkennen en te verfijnen. Samen met een kleine groep gemotiveerde medeschrijvers oefen je stijl en taal. Je experimenteert met allerlei genres en je krijgt uiteraard ook het werk van professionals voorgeschoteld.

Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren...