top of page

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2022

Welkom Terug!

De wandelgangen worden terug verlicht, de lessenaars geboend, piano's gestemd en de koffie in de leraarskamer wordt gezet. Het is duidelijk: het nieuwe schooljaar staat voor de deur en wij hebben alvast een karrenvracht aan informatie mee te geven. We hopen dat iedereen een deugddoende vakantie achter de rug heeft en, net als wij, staat te trappelen van ongeduld om er opnieuw in te vliegen!

100 Jaar SAMW Tielt

Met 100 jaar op de teller is SAMW Tielt één van de oudste inwoners van de regio! De zon van de afgelopen maanden heeft de reuma uit ons oud lichaam verbannen. SAMW Tielt is nog steeds veerkrachtig en staat altijd klaar voor een feestje! Hou onze kalender in de gaten want dit jaar is een feestjaar!

Heuglijk nieuws van ons schoolbestuur voor de Tieltse academies!

Ons schoolbestuur, stad Tielt, diende bij de Vlaamse overheid eind maart 2022 een subsidiedossier in voor nieuwe infrastructuur voor haar beide academies (via het DBFM-programma Scholen voor Vlaanderen). Begin juli kregen we het heuglijke nieuws dat dit dossier werd goedgekeurd! We kijken dus samen met u uit naar de stapsgewijze realisatie van de nieuwe gebouwen, onze academie voor de toekomst!
In afwachting hiervan kan onze woordafdeling (3° en 4° graad) in CC Gildhof na bijna 6 jaar binnenkort terug terecht in het vernieuwde Vossenhol. 

Vakantie en vrije dagen

Aan het begin van het schooljaar kijken sommigen al reikhalzend uit naar de eerst volgende vakantie. Onderstaand kan je de vakantieperiodes en lesvrije dagen van dit schooljaar terugvinden.
Naast dagverse informatie vindt u ook de schoolkalender op onze site www.academietielt.be.  

 • Herfstvakantie:

 • Wapenstilstand:

 • Pedagogische studiedag:

 • Kerstvakantie:

 • Krokusvakantie: 

 • Paasvakantie: 

 • Paasmaandag: 

 • Dag van de Arbeid: 

 • Hemelvaart: 

 • Pinkstermaandag: 

 • LAATSTE LESDAG: 

 • Personeelsvergadering:

 • Zomervakantie:                             

van maandag 31-10-2022 tot en met zondag 06-11-2022

vrijdag 11-11-2022

woensdag 14-12-2022

van zaterdag 26-12-2022 tot en met zondag 08-01-2023

van maandag 20-02-2023 tot en met zondag 26-02-2023

van maandag 03-04-2023 tot en met zondag 16-04-2023

maandag 10-04-2023)

maandag 01-05-2023

van donderdag 18-05-2023 tot en met zondag 21-05-2023

maandag 29-05-2023 OPGELET: dus WEL les op zaterdag 27-05-2023

donderdag 29-06-2023
vrijdag 30-6-2023

van  zaterdag 01-07-2023 tot en met donderdag 31-08-2023

De eerste zaterdag van een vakantieweek hoort nog bij de voorafgaande week en is dus een lesdag!

Inschrijven

Het is nog niet te laat om opnieuw in te schrijven: gedurende de hele maand september kan je nog in de academie terecht voor info, kennismaking en proeflessen.

Meer info over hoe je online kan inschrijven vind je hier.

Je kan ook in het secretariaat terecht:

 • maandag 29 augustus, 14-19u.

 • dinsdag 30 augustus, 14-19u.

 • woensdag 31 augustus, 14-19u.

 • september tijdens openingsuren secretariaat (ma-vrij: 14-19u., zat. 09 -12u.)

Start van de lessen

De individuele lessen instrument starten op 1 september, maakte je al een afspraak voor een lesmoment met je leerkracht? Je kan hen bereiken via voornaam.(tussenvoegsel.)naam@academietielt.be of via de pagina wie is wie.

De lessen muziekgeschiedenis gaan van start op maandag 5 september.

Alle andere groepsvakken (podiumkriebels, muziekatelier, muzieklab, groepsmusiceren 3e graad, verteltheater, speltheater, woord 4e graad) starten op donderdag 8 september. Wat betreft de lessen groepsmusiceren 4e graad ontvangen de leerlingen nog communicatie van de leerkracht. 

Afwezigheden Melden

Kan je eens niet naar de les gaan? Laat dit weten aan je leerkracht in de les, of mail de leerkracht of het secretariaat op samw@tielt.be

Vorig schooljaar werd door het departement onderwijs een verstrenging van de registratie van aan- en afwezigheden opgelegd. Afwezigheden moesten steeds gestaafd worden met een attest.

Dit schooljaar worden er enkele versoepelingen, maar ook verstrengingen ingevoerd:​

De belangrijkste verstrenging houdt in dat een leerling die gedurende drie opeenvolgende weken aan geen enkele leeractiviteit deelneemt, en dit zonder gewettigde afwezigheid, uitgeschreven wordt.

De versoepelingen: 

 • Het wordt mogelijk ziekte voor één dag te wettigen met een verklaring van de ouders. Dit kan tot vier keer per schooljaar en doe je aan de hand van het document op deze pagina .

 • Soms overlapt een voorstelling van je cultuurvereniging met de lessen aan de academie. Dit kan vanaf nu gewettigd worden aan de hand van de uitnodiging of affiche.

 • Deelname aan een oudercontact of participatieorgaan van een onderwijsinstelling kan verantwoord worden met de uitnodiging.

 • Afwezigheid wegens zwangerschap wordt verruimd.

Met deze versoepelingen voor het wettigen van afwezigheden zijn we er van overtuigd dat de planlast voor leerlingen/ouders en leerkrachten/secretariaat vermindert, en dat er zo opnieuw meer ruimte is voor wat we het liefst doen: creatief bezig zijn!

Wat te doen?

Heb je naast het vele studeren nog tijd om een voorstelling mee te pikken? Dan stellen we je graag voor aan onderstaande voorstellingen waarin leerlingen en/of leerkrachten van de academie zullen schitteren.

Je kan deze en komende evenementen steeds raadplegen op de website onder de rubriek evenementen.

 • 3, 10, 17 en 24 september: Orgelconcerten onder andere met leerkrachten David van Maele en Tom Hoornaert in organisatie van Orgelkring Chamade

 • 25 september: '20 jaar Ultreya' met leerlingen van de academie en leerkracht Tom Hoornaert, een voorstelling van kamerkoor Ultreya

 • 29 september tot 2 oktober: Openingsweekend van CC Gildhof met o.a. de heropening van Vossenhol op 29 september, met medewerking van de woordafdeling van SAMW Tielt

 • 2 oktober: Apero con Fuoco in een speciale editie ter gelegenheid van 20 jaar Apero én 100 jaar SAMW Tielt.  Klarinetensembles Claristique en Claribel, met leerlingen van de academie en onder leiding van respectievelijk David Van Maele en Henk Soenen, brengen composities van (oud-)leerkrachten en begeleiden onder andere leerkrachten Mieke De Meyer, Ellen Vanneste, Lode Vercampt en Bart Snauwaert. Meer info

 • 14, 15 en 16 oktober: 'Naar Compostella' de wereldcreatie van de musical, met tekst en muziek van leerling Geert Vermeersch en orkestratie van leerkracht Jan Cherlet, door Zanglust, o.l.v. directeur Bart Snauwaert   

              

Heeft jouw vereniging een grandioze voorstelling? Laat het ons op tijd weten, dan maken we hier ook een vermelding van!

bottom of page